En høytrykksspyler er et kjærkomment hjelpemiddel uansett om du skal vaske bil, terrasse, helleganger i hagen eller andre ting. Det finnes imidlertid mange ulike typer spylere i forskjellige prisklasser, så det er ikke nødvendigvis så lett å vite hva du bør velge.
Det viktigste når du skal velge høytrykksspyler er hva du skal bruke den til og hvor ofte den kommer til å bli brukt.
Hyppig bruk = kraftig spyler
Er du en av dem som kommer til å bruke høytrykksspyleren ofte og til mange forskjellige oppgaver, bør du velge en av de kraftigere spylerne på markedet. Da snakker vi om modeller med arbeidstrykk fra 130 til 160 bar og som både inkluderer forbrukermodeller og semiprofesjonelle maskiner. Her finnes det altså en rekke modeller å velge i.
Jo høyere arbeidstrykk spyleren har, jo enklere fjerner den skitt. Høyt trykk er dermed å foretrekke dersom du skal fjerne fastgrodd skitt som er vanskelig å få bort med andre hjelpemidler. Du skal imidlertid være påpasselig med å bruke høyt trykk på overflater som billakk og treverk.
Det er dessuten viktig å være klar over at det ikke kun er trykk som er viktig, men også hvor mye vann spyleren leverer. Det er jo tross alt vannet som vasker. Spylere med 130 – 160 bar leverer typisk fra 500 til over 600 liter i minuttet. Det er tilstrekkelig for å utføre de aller fleste oppgaver på en effektiv måte.
Andre fordeler med de kraftige spylerne er at du ofte kan justere arbeidstrykket på dem, at selve spylerslangen både er lang og fleksibel, samt at de ofte leveres med mer tilbehør.
Den sporadiske brukeren
Om du kun skal bruke spyleren sporadisk til enklere oppgaver kan du fint klare deg med de mindre modellene. De leverer typisk et arbeidstrykk fra 100 til 130 bar og vannmengde i overkant av 400 liter i timen.
Med denne typen spylere er du godt rustet til å vaske hagemøbler, rengjøre redskaper, spyle bort grus fra gårdsplassen og liknende. De kan selvsagt også brukes til andre oppgaver, men du må regne med at det tar litt mer tid å gjøre jobben.
Rent praktisk er det en fordel av de mindre modellene er mer kompakte i utforming og har lavere vekt enn de større modellene. Mange av de mindre spylerne kan dessuten henges på veggen med spesielle beslag, enten ved lagring eller under bruk. Da unngår du at den står i veien mens du jobber og at den opptar gulvplass når den lagres.